miercuri, 6 iulie 2011

A avea un ideal înseamnă a avea o oglindă ( I )

Dupa toate dezbateriile monstruoase si lipsite de esenta pe tema examenului de bacalaureat, tind sa cred ca pentru multi elevi diploma de bacalaureat reprezinta un ideal scorojit cu notele 9 sau 10, si nu adevarata valoare ce s-ar putea reflecta chiar si intr-o ogllinda ciobita.Probabil multi elevi au gasit ca pretext gradul de dificultate al subiectelor sau interferenta starilor de tulburare si neliniste cauzate de camerele de supraveghere, nu aceste elemente reprezinta degetul dupa care sa ne ascundem ci sistemul educational pe care l-am criticat de nenumarate randuri.Paradoxal pentru unii examenul din acest an a avut atasat o fraza cu greutate emotionala de care toti ar trebui sa tinem cont si reflecta in momentele de cumpana...Ei bine pentru altii idealul este corelat cu realizarea educativa ceea ce nu este rau, insa totusi daca consideri nota 9 la bac o reala idealizare vei ramane un limitat sau un profan al cunoasterii exterioare.
Pentru a intelege maturitatea acestei cugetari a marelui poet Nichita Stanescu voi incepe mai intai cu corelarea acestor "motive" literare care dau totusi o rezonanta neslefuita simtului ludic eminescian, astfel idealul ca si iubirea pot fi considerate modelele si implicit sentimente dupa care se ghideaza orice persoana care incearca sa atinga perfectiunea pe plan material sau sentimental, in timp ce oglinda sau jumatatea aspirata reprezinta treptele labirintului emotional pe care trebuie sa le infrunti in virtutea cristalizari unui scop suprem al existentei umane.
Idealul isi urmeaza cursul indiferent de reflexiile orbitoare ale oglinzii care se rasfrang asupra conditiei umane, desavarsirea acestuia este consolidata de trairile si stimulentele care se intrinsec vointei reale.Oglinda descrie cu minutiozitatea si cele mai mici defecte, aparenta reprezinta un atuu al acesteia insa nu si daca o intoarcem cu spatele, substanta, esenta aspiratiilor nu pot fi scanate sau intelese nici cu ajutorul unor fascicule de laser ci doar prin creerea materiala a acelor atribute.

12 comentarii:

  1. A avea un ideal înseamnă a avea o oglindă


    Dupa parerea mea, idealul reprezinta punctul terminus, de neatins dar spre care tinzi. A avea un ideal inseamna a tinde spre ceva.
    Oglinda reprezinta invitatia la introspectie. In contextul idealului, al drumului spre ceea ce tinzi, oglinda reprezinta permanenta autoanalizare a felului in care te schimbi in drumul spre acel ideal.

    Citatul respectiv cred ca atrage atentia asupra responzabilitatii de a avea un ideal.

    RăspundețiȘtergere
  2. a fost greau mai mai taceti acolo ca cei care se dau mari se dauu degeaba

    RăspundețiȘtergere
  3. Dupa parerea mea, subiectele bac-ului au fost foarte usoare. Nu a fost ceva din care nu s-a invatat sau ce nu a fost predat la scoala. Nu vreau sa fiu acum criticata sau ceva, dar chestia e ca azi, profesoara noastra de romana ne-a adus subiectele de la examen. Cand le-am vazut practic "mi-a picat fata". Si nu ca ar fi fost nu stiu ce dificultate, dar am ramas socata cat de usoare au putut sa fie subiectele si acei copii sa nu stie. Cum, frate, sa nu stii cat de cat? Numai exercitiile de la subiectul 1 valorau cam nota 5. Nici de 5 sa nu stii?! Eu sunt a 10-a si chiar nu imi explic acest fapt: cat de multi au picat bacu' pt ca nu si-au dat vointa si NU au invatat.

    RăspundețiȘtergere
  4. cei care au invatat zi de zi fara sa lase goluri a reusit la bac cei care nu nu da oricum subiectele is facute de sus de niste oameni care au fost profesori acum 20 de ani care nu stiu de capacitatea elevilor de astazi

    RăspundețiȘtergere
  5. Pai nu neaparat au cazut la Romana. La matematica subiectele nu au fost foarte usoare...la romana sa recunoastem..nu au fost deloc grele, doar ca Bac-ul nu se da doar din Romana !

    RăspundețiȘtergere
  6. You're so cool! I do not think I've truly read
    through anything like that before. So wonderful to discover another person with original thoughts on this subject matter.
    Really.. thank you for starting this up. This website is something that's needed on the internet, someone with a little originality!
    Also visit my web-site ; Alyssa Melody

    RăspundețiȘtergere
  7. It's in point of fact a nice and helpful piece of info. I'm glad that
    you simply shared this helpful information with us.
    Please stay us up to date like this. Thanks for sharing.
    My site :: http://www.cafepress.com/lilbasser

    RăspundețiȘtergere
  8. Hello, I enjoy reading through your post. I wanted to write a little
    comment to support you.
    Feel free to surf my web page ... SanStreet

    RăspundețiȘtergere
  9. Hello are using Wordpress for your blog platform?
    I'm new to the blog world but I'm trying to get started and set up my own.

    Do you require any html coding expertise to make your own
    blog? Any help would be greatly appreciated!
    Here is my blog post - rainbowcottoncandy.com

    RăspundețiȘtergere
  10. Hello to every body, it's my first go to see of this weblog; this web site carries awesome and really good information for visitors.
    Here is my web site ... http://www.candecarpetsandvents.com/index.html

    RăspundețiȘtergere
  11. It's really a great and helpful piece of info. I'm glad
    that you shared this helpful info with us.
    Please stay us informed like this. Thanks for sharing.
    Also see my web site :: ASSI PLAZA

    RăspundețiȘtergere
  12. Hi! I know this is kind of off topic but I was wondering which blog platform
    are you using for this site? I'm getting fed up of Wordpress because I've
    had issues with hackers and I'm looking at options for another platform. I would be great if you could point me in the direction of a good platform.
    My web blog 404 Not Found

    RăspundețiȘtergere